Fotografie en design © Lipkje Schat 2019

 H a r m o n i e u s          V e r r a s s e n d           K l e u r r ij k

de   T u i n e n   van   L i p k j e  S c h a t

Alle foto’s zijn eigendom van Lipkje Schat en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden

Introductie


In Augustus en September fladderen vlinders en insekten van bloem tot bloem. De tuin heeft nog volop kleur: Hydrangea’s, kruidig geurende Phloxen, Asters, Monarda’s, Dahlia’s, Rozen, Agapanthus en andere vaste planten, teveel om op te noemen. De siergrassen zijn wondermooi in de ochtenddauw en op verstilde Septemberdagen maken ragfijne webben vol glinsterenden druppeltjes verbindingen tussen al die kleuren,

geuren en vormen.      

                               Voor foto’s per maand kijk op Impressie

Deze bollenexplosie wordt in Mei gevolgd door o.a. de sprankelende kleuren van Papavers, heel veel Alliums, late Tulpen en Pioenrozen tussen het frisse blad en kleur van de voorjaarsplanten. Prachtig !


Vanaf 1997 zijn ruim 100.000 bollen in potten en borders geplant. In de vele potten bloeien ieder jaar weer andere bollen in ogenstrelende kleurencombinaties. In een warm voorjaar is de tuin al vroeg prachtig met volop kleur van al die bollen en bolletjes die de grond uitschieten.

Alle delen hebben een divers karakter en kleurenschema, ze vloeien harmonieus in elkaar over en vormen één samenhangend geheel.

Ieder jaar planten we duizenden bloembollen.Vrijwel alle bollensoorten die op deze kleigrond willen groeien zijn in de tuin te vinden.

Deze worden omzoomd door beukenhagen, afgewisseld door schaduw partijen en ruimtelijke delen. De tuinen zijn eigenhandig vorm gegeven en grotendeels zelf aangelegd.


 

Kleuren, geuren en vormen

spelen de hoofdrol

Vanaf 1988 hebben we op een oppervlakte van

ca.3500 m² negen sfeervolle tuinen gerealiseerd.

In Juni en Juli barst de zomerbloei los:  Rozen, Clematissen, ontelbare vaste planten, bloeiende struiken, siergrassen en 1-jarigen zijn met losse hand samengebracht in kleurrijke weelderige borders. Het is nu een lust om door de tuin te dwalen.